Når vi skal samle inn data med Air:Bit, så kan det være lurt å tenke litt gjennom hva man faktisk ønsker å oppnå, og hva man ønsker å måle.
Formulering av forskningsspørsmål og hypotese
Det vi må gjøre før vi begynner å samle inn data, er å formulere vårt forskningsspørsmål og hypotese. Deretter må vi finne ut hvordan vi skal greie å måle dette, og kanskje må vi samstille vår målte data med data fra andre steder.
Nullhypotese (H0)
Veldig ofte når vi lager hypoteser, så formulerer vi først en nullhypotese. Det er gjerne en formulering hvor vi antar at effekten som blir studert, ikke eksisterer. La oss bruke eksempelet fra tidligere.
H0: Våt vei gir ikke noen forskjell i mengde veistøv.
Nullhypotesen, den antakelsen vi gjør til å begynne med, er at effekten vi ønsker å finne, ikke eksisterer. Dette er da vårt utgangspunkt. Så ønsker vi å motbevise denne hypotesen med bruk av observasjoner. Dette faller godt sammen med Poppers prinsipp om å prøve å falsifisere sin egen hypotese. Vi starter med å anta at det ikke er noen effekt, for så å prøve å falsifisere dette, ved å måle effekten.
Dette gir da rom for en alternativ hypotese, som bedre forklarer de observasjonene vi gjør.
H1: Våt vei gir en forskjell i mengde veistøv.
Når vi gjør målinger så kan vi faktisk finne ut om de målingene vi gjør motbeviser nullhypotesen vår gjennom hypotesetesting.
Samle data med Air:Bit
Her er noen punkter vi bør tenke på når vi skal samle data med Air:Bit.
- Når gjør vi målingene på dagen?
- Er det i samme tidsrom hver gang?
- Gjør vi målingene like lenge hver gang?
- Hvor gjør vi målingene?
- Er Air:Biten plassert likt hver gang?
- Samme høyde over bakken?
- Er vi på samme punkt, eller beveger vi oss mens vi gjør målingene?
- Kan målingene faktisk si noe om hva vi tester?
- Er det andre faktorer som vær, vind og temperatur som kan endre målingene?
- Er Air:Biten beskyttet?
- Air:Biten er ikke spesielt vanntett, så den kan ikke ligge for åpent eksponert.
Andre ting vi bør være litt nøye med er å sjekke at GPSen får fix før man begynner å måle. GPSen har et blinkende lys som blinker hvert tredje sekund når den ikke har fix. Når lyset begynner å blinke hvert tjuende sekund, så har GPSen fix.
En annen ting som kan være verdt å bemerke, er at plasseringen av støvsensoren kan gi forskjellige målinger mellom bokser, og det er ikke nødvendigvis slik at data er direkte sammenlignbar med andre bokser.
Ivareta dataen
Når man har gjort målinger, så kan det være lurt å kopiere filene fra SD-kortet for å ha backup av disse, spesielt i tilfelle man skulle være uheldig å enten ødelegge Air:Biten og SD-kortet, eller om man skulle være uheldig å overskrive disse filene.
Litt avhengig av hvordan man har programmert Air:Biten så vil den opprette en fil per dag, med filnavn YY-MM-DD.csv
. Dette er for at all data innenfor en dag skal havne i samme fil, så kan man lett få oversikt over hvilke datoer man har målt.